Afl. 1: Mijn reis met Valentijn

4 maart 2022
In 2015 verloor ik, kort na de bevalling, mijn zoontje Valentijn. De zwangerschap, zijn geboorte en zijn sterven vormen de meest intense reis die ik gemaakt heb in mijn leven. In deze podcast vertel ik rauw, open, kwetsbaar, integer en liefdevol over onze tijd samen. Na het overlijden bleef ik achter met een leeg gevoel. De rauwe pijn liet mij geloven dat ik voor altijd gebroken was. Verdriet en machteloosheid. Maar ik voelde ook wat anders: liefde en betekenis. De diepe pijn om zijn verlies is tevens mijn alles omvattende liefde voor hem. Deze liefde sterft nooit. Zijn dood heeft me niet alleen iets ontnomen, het heeft ook veel gegeven!

Afl. 2: Hoe rouw je nou?

26 maart 2022
Hoe rouw je nou? Rouw is als een vingerafdruk. Geen enkele vingerafdruk is gelijk. Hoe wij rouwen, met verlies, verdriet en aangrijpende situaties omgaan is heel persoonlijk. Hierin is geen goed of fout. Cultuur, ons gezin van herkomst, familiegeschiedenis, levensovertuiging, het is allemaal bepalend in hoe wij uiting geven aan onze emoties. In deze podcast neem ik jou als luisteraar mee in mijn ervaringen hierin. Hoe rouw ik? Van welke jassen heb ik me te ontdoen om bij mijn eigen essentie aan te komen? En wat heeft onderzoek naar mijn eigen plek binnen mijn gezin van herkomst mij gebracht en welke invloed heeft dit op mijn rouw? Wat ik vooral mee wil geven is dat we allemaal op onze eigen unieke manier uiting mogen geven aan onze emoties. Rouw is van jou. 

Afl.3: Als je letterlijk een deel van jezelf verliest

11 juli 2022
In deze podcast ga ik in gesprek met Kristel Lavrijsen. Kristel heeft net als ik een eigen praktijk in rouw- en verliesbegeleiding. In mijn podcast wil ik door verschillende onderwerpen een breder beeld op rouw en verlies geven. Met Kristel ga ik in gesprek over hoe het voor haar is om letterlijk een deel van jezelf te verliezen. Kristel kreeg op jonge leeftijd een ongeluk in het verkeer waardoor haar onderbeen geamputeerd moest worden. Vragen als: hoe ga je als jong meisje hier mee om en hoe heeft dit effect op je leven, komen aan bod. Kristel geeft aan hoe het verlies voor haar is geweest en wat het haar naast het verlies ook heeft gegeven. 

Afl. 4: Alleenstaand moederschap: van leven naar overleven en alles daar tussen in

5 oktober 2022
Vaak hebben we als jong meisje een droom over de toekomst. Een man, huis en kinderen. Meestal is er in dit complete plaatje het idee om samen met iemand kinderen te mogen krijgen. Wat als het moederschap ineens heel anders uitpakt? Hoe ga je ermee om als ineens blijkt dat je als moeder de zorg voor je kind alleen te dragen hebt? Debby Ixchel is in het dagelijks leven Spaanse neurolanguage coach. Ze leert mensen op een holistische manier Spaans te spreken. Haar passie combineert ze met de opvoeding van haar dochtertje. In de zwangerschap werd al snel helder voor Debby dat haar toekomstplaatje niet de werkelijkheid zou worden. In plaats van emigreren naar het land van herkomst van de vader van haar kind bleef ze alleen in Nederland. De relatie, de zwangerschap, de bevalling en het moederschap werd een grote uitdagende reis. Het werd geen roze wolk maar het was hard werken om een stabiel bestaan voor haar zelf en haar dochter op te bouwen. In deze podcast neemt Debby je mee in haar turbulente reis. Ze laat niet alleen zien hoe intensief het geweest is en hoe zwaar de rouw was om wat ze allemaal los moest laten, ze toont ook haar kracht en geeft inzicht in wat het alleenstaand moederschap haar brengt. Van overleven naar leven en alles daar tussen in!  Wil je graag meer informatie over de Spaanse passie van Debby, kijk dan op haar website: www.holistischehispanist.nl

Aflevering 5: Zwanger na verlies

19 oktober 2022
De rouw om je kind dat je verloren bent en het verlangen naar een nieuwe zwangerschap kan zo samen gaan. Zelf heb ik dit als een complexe reis vol emoties zoals, schuldgevoel, verlangen en verwarring, ervaren. En als je dan daadwerkelijk zwanger bent zijn er geen garanties dat het dit keer wel goed gaat. In deze podcast neem ik je mee in mijn ervaring toen ik weer zwanger raakte na het verlies van mijn zoon Valentijn. Hierin ben ik open en eerlijk over de vele emoties die me overspoelde. Angst en blijdschap. 

Aflevering 6: De theoretische kant van rouw gekoppeld aan de praktijk

20 oktober 2022
In deze podcast ga ik wederom in gesprek met Kristel Lavrijsen van KRSTL verliesbegeleiding (www.krstl-verliesbegeleiding.nl. We gaan in gesprek over secure base, krachtbronnen, verborgen parels, hoe het brein werkt ten tijden van emoties en rouw en het venster van verduren. Een aantal theoretische benamingen die we aan de hand van persoonlijke ervaringen verduidelijken. 

Aflevering 7: De impact van rouw op vriendschap

In deze podcast ga ik in gesprek met mijn goede vriendin Cindy Willems. Want als je met een groot verlies en rouw te maken krijgt raakt dit niet alleen jezelf maar ook je omgeving. We praten over onze vriendschap en over de impact van het verlies van mijn zoon Valentijn op deze vriendschap. Waarin er periodes waren die we intens samen beleefden, maar ook momenten waarop we elkaar kwijt dreigde te raken. Want rouw raakt veel meer dan degene die je zo lief hebt. De komst van Valentijn en zijn overlijden heeft niet alleen een groot keerpunt gebracht in mijn leven, ook voor Cindy ontstond er een grote wending in haar leven. Valentijn was het eerste baby’tje dat Cindy fotografeerde. Nu acht jaar later is ze een zeer getalenteerde geboortefotografe. Vandaag is het precies acht jaar geleden dat Valentijn geboren werd een speciale dag om deze podcast te lanceren.  Het gaat over onvoorwaardelijke vriendschap, de zoektocht samen in het land van rouw, elkaar hervinden en de liefde! Ben je nieuwsgierig naar Cindy? Neem dan een kijkje op haar website: www.birthdaygeboortefotografie.nl

× Hoe kan ik je helpen?