Tussen aarde en hemel

Geef ruimte aan je rouw.
Een dag van verbinden naar binnen keren, doorvoelen, en loslaten.
Workshop voor moeders met verlies.

Tussen aarde en hemel

Een workshop voor vrouwen die in of op weg naar hun moederschap te maken krijgen met rouw, verlies en/of onvervulde verlangens.

Zodra je een kindje wenst, droom je een hele toekomst. De moeder in jou wordt geboren. Vanaf deze wens hoop je dat er een kindje in je buik mag ontstaan dat groot en sterk groeit om gezond geboren te worden in jouw unieke gezin. Het moederschap en de weg ernaar toe kan een mooie en hoopvolle reis zijn. Deze reis hoop je onbevangen te kunnen maken, vol vertrouwen en vol verwachting. En dan slaat het noodlot toe. De buik blijft leeg, je zwangerschap eindigt veel te vroeg, je verliest je kindje tijdens de zwangerschap, na de geboorte of je ziet je kind veel te kort opgroeien.

Het moederschap is meer dan alleen een roze wolk en dat gewenste complete gezin. In het moederschap kan veel rouw en verlies schuil gaan. Vaak is dit een eenzame reis. Op deze dag geven we het verdriet, jouw verdriet, dat gekoppeld is aan je moederschap de ruimte. Letterlijk en figuurlijk mag deze dag helemaal in het teken staan van jou en jouw rouw en dit alles in een cirkel van verbinding met andere moeders.

Liefde en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
In het moederschap en de weg ernaartoe is het hart gevuld met liefde voor het kindje dat komen gaat. Als het onverhoopt anders loopt, blijft de rauwe pijn volop aanwezig. Maar de liefde blijft ook. De liefde voor de dromen en wensen, de liefde voor het zo gekoesterd kindje. Het een kan niet zonder het ander. Liefde en rouw in elkaar verstrengeld, beide zo voelbaar aanwezig. Deze liefde weven we mee door de dag heen in de workshop als een zachte warme deken, zodat het warmte kan bieden op dat wat zo pijn doet.

En zo leven wij tussen aards geweld en hemelse liefde in een wonderlijke wereld waarin beide is verenigd.
– Foekje van der Heide –
Uit het boek: Lief Zonnekind

Herfst (equinox)
Alle seizoenen hebben een eigen energie en daarbij een specifieke uitwerking op ons. De herfst staat in het teken van loslaten. Gedurende de herfst zie je dat de wereld om ons heen zich langzaam terug trekt. We trekken meer naar binnen. De zon schijnt minder lang, de dagen worden korter en de nachten langer. We worden weer meer op onszelf aangewezen. Vooral de bomen laten het zo mooi zien hoe ze alles loslaten en letterlijk de blaadjes als een deken op de aarde schudden. De naar binnen gerichte energie van de herfst brengt je dieper in contact met wat er zich binnen in jezelf afspeelt. Wat wil gezien en gehoord worden? Ligt er verdriet en eenzaamheid verscholen omdat je het nog niet met anderen hebt kunnen delen, of juist in de pogingen daartoe het niet begrepen werd? Een veel voorkomend gevoel in tijden van rouw en verdriet is het eenzame en onbegrepen stuk. In deze workshop gaan we mee in de energie van de herfst om bij onszelf naar binnen te keren om te kijken wat los gelaten wil worden en ons niet meer dient. Wat heb je eerst nog goed vast te pakken zodat je het, net als de bladeren van de bomen, van jezelf los kan schudden zodat er weer meer ruimte kan ontstaan om de liefde te laten stromen.

Door achter te laten wat je niet meer nodig hebt, creëer je ruimte om te vinden wat jou vooruit brengt.
-inspire-

Voor wie is deze workshop?

 • voor vrouwen waarbij een zwangerschap lang op zich heeft laten wachten en/of een fertiliteitstraject hebben ondergaan.
 • voor vrouwen met een kinderwens en zich in hun hart moeder voelen maar (nog) niet een kindje in hun buik en armen hebben mogen ontvangen
 • voor vrouwen met secundaire kinderloosheid. Die wel kinderen hebben maar waar hun gezin niet compleet voelt omdat ze niet meer zwanger kunnen raken, ondanks eerdere zwangerschappen.
 • voor vrouwen die een of meerdere kinderen verloren hebben vroeg in de zwangerschap (miskraam).
 • voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan (en daar emotioneel mee worstelen).
 • voor vrouwen die tijdens de zwangerschap, bevalling of kort na de geboorte hun kindje hebben verloren.
 • voor vrouwen die hun kindje veel te kort hebben zien opgroeien en waarin hun kind in de kindertijd is overleden.
 • voor elke moeder die een kind moet missen op wat voor manier dan ook.

  Herken je hetgeen wat hierboven beschreven staat en wil je jezelf nu eindelijk eens de ruimte geven om jouw verlies, verdriet en rouw zichtbaar te maken, zodat ook de liefde weer beter kan stromen, verlang je ernaar om je verhaal te mogen delen met alles wat er is zonder dat er een oordeel is, oplossingen worden bedacht, het weg gesust of gefikst moet worden? Dan is deze workshop een mooie dag voor jou!

  Mocht je twijfelen of deze workshop aansluit bij jou, neem dan contact met mij zodat we het samen kunnen onderzoeken.

Hoe ziet de dag eruit?
Voordat we echt gaan beginnen is het welkom zijn en welkom voelen heel belangrijk. Je komt aan in een nieuwe omgeving, er zijn mensen die je niet kent en je gaat een kwetsbaar stuk van jezelf onder de aandacht brengen. Daarom nemen we hier met zijn allen de volle aandacht en ruimte voor, zodat iedereen goed aan kan komen en zich fijn en welkom voelt. Hierin wordt de eerste stap gezet in de cirkel om vertrouwen en veiligheid te creëren.

De workshop heeft een mooie opbouw waarin we in de ochtend vooral ruimte geven aan het delen van je verhaal. Letterlijk je rouw en verlies zichtbaar maken. Dit doen we aan de hand van verschillende vormen zoals: mediteren, uiten, (lichaams gerichte) oefeningen en een gezamenlijk altaar maken waar persoonlijke en zorgvuldig uitgezochte voorwerpen van eenieder op neergelegd mogen worden.

Als we hard aan het werk zijn met ons innerlijk proces en emoties naar buiten brengen, is het heel belangrijk dat we ook zorgen voor ons fysieke lichaam. De hele dag is er toegang tot (biologische) thee, koffie en gezonde snacks. In de vroege middag is er een compleet verzorgde biologisch en veganistische lunch zodat we goed en liefdevol gevoed worden op alle fronten.

De middag staat in het teken van loslaten. We keren naar binnen door letterlijk contact te maken met de natuur, en natuurlijke elementen (de locatie is daar uiterst geschikt voor). We maken verbinding met de energie van de herfst in het ondersteuningsproces van loslaten. Dit alles doen we op een creatieve manier en elke keer komen we samen terug in de cirkel van verbinding.

Zoals het ‘welkom’ heel belangrijk is, is ook het ‘afscheid nemen’ van belang. Wederom nemen we met volle aandacht hier ruimte voor. Om de dag nog even door ons heen te laten gaan, te delen wat het met een ieder gedaan heeft zodat we op een waardevolle en goede manier afscheid kunnen nemen van elkaar.

(Om deel te nemen aan deze workshop heb je geen ervaring nodig in mediteren en creativiteit. Het is zodanig afgestemd dat iedereen hieraan mee kan doen, ervaren en onervaren. Het advies is om lekker zittende kleding aan te doen. In de ruimte worden er geen schoenen gedragen dus neem warme sokken mee en eventueel een warme omslagdoek)

* Deze workshop wordt in het voorjaar opnieuw aangeboden verbonden met de energie van de lente. Datum volgt nog *

Aanmelden, datum en tijd
De workshop tussen aarde en hemel vindt plaats op 28 oktober 2022. De dag start om 10:00 met een inloop van 9:45. Rond 16:00 ronden we de dag af (eventueel met een half uurtje uitloop, het is altijd moeilijk zo’n dag specifiek in tijd te vangen). De kosten voor de workshop bedragen € 111,- voor de hele dag inclusief lunch, koffie/thee en snacks. Weet je zeker dat je aanwezig wilt zijn bij deze workshop, meldt je aan voor 5 oktober, want dan maak je gebruik van de vroegboekkorting en betaal je €99,- voor de workshop.

De workshop gaat door bij minimaal 3 personen en er kunnen maximaal 6 personen deelnemen. Na aanmelding en betaling ben je verzekerd van een plek. Je ontvangt een aantal weken voor aanvang van de workshop aanvullende informatie via de e-mail.

Wil jij graag bij deze workshop aanwezig zijn? Meld je dan aan via info@liefjerouw.nl. Na aanmelding ontvang je een factuur.

De locatie
De workshop zal plaatsvinden in een mooie ruimte van Stille Aarde te Nistelrode. Een prachtige zijnsplek midden in de natuur met een bos op loopafstand. Omdat we gaan werken met elementen uit de natuur en ons gaan verbinden met de energie van de herfst is er geen fijnere plek om te zijn die dag dan daar!