Liefdevol rouwen
Met hoofd en hart

Een dag-retraite voor vrouwen om te verbinden, te delen en meer in contact te komen met hun lichaam

23 maart 2024 van 10:15 tot 16:15 
Yurt Ikigai Yogi Helmond

Liefdevol rouwen
Rouwen doe je niet  alleen met je hoofd, je hele lijf voelt mee. Je lijf voelt vaak al eerder hoe het met je gaat dan je hoofd het kan bedenken. Tijdens rouw en heftige emoties zijn we vaak aan het overleven zodat we er niet aan toekomen om de roep van ons lichaam te horen en er naar te luisteren, laat staan goed voor je lichaam te zorgen. Rouwen vraagt veel van je, zowel emotioneel als fysiek. Het wordt ook wel rouwarbeid genoemd en juist dan is liefdevolle zelfzorg belangrijk.  

Tijdens de dagretraite liefdevol rouwen willen we juist die verbinding aandacht geven. De verbinding tussen rouw, je hoofd en je lichaam.  Soms vergeten we ons lijf en zijn we vooral bezig met ons hoofd of hebben we juist alleen aandacht voor wat er allemaal huist in ons lichaam. Hoe mooi zou het zijn om hoofd en hart, lichaam en gevoel meer in evenwicht te brengen?

In deze dag willen we daar uitgebreid bij stil staan, vertragen en proberen in contact te komen met de rouw die in jouw lichaam huist en zo hoofd en hart te verbinden.

“Durf te beginnen aan de langste reis in een mensenleven, van je hoofd naar je hart”
– David Hodges- 

Voor wie is deze dag?
Deze betekenisvolle dag is voor vrouwen die te maken hebben met verlies, rouw en-of een ingrijpende verandering in hun leven,  die in verbinding en balans willen komen met hun gevoel en lichaam.
Je bent welkom met alle vormen van verlies!

Hoe ziet de dag eruit?
Na een warm welkom en meditatie starten we de dag.  De dag heeft een mooie opbouw waarin we veel ruimte maken voor het delen van ieders verhaal. Dit doen we o.a. door het maken van een gezamenlijk altaar, waar persoonlijke en zorgvuldig uitgezochte voorwerpen van eenieder op neergelegd mogen worden. Afwisselend gaan we aan de slag met ontspannings en lichaamsgerichte oefeningen om contact te maken met zowel je gevoel als je lichaam. Gedurende de dag delen we ervaringen met elkaar en na een fijne afronding ga je met een mooi aandenken, gevuld met jouw intenties, naar huis. Vertragen, verdiepen, inzicht, expressie en inspiratie.

Wat kan deze dag jou brengen?
De dagretraite Liefdevol rouwen kan jou meer inzicht en verbinding met jezelf geven. We proberen om je meer in contact te laten treden met je lichaam, zodat je er beter naar kunt luisteren en het bewustzijn oplevert op welke manier rouw in jouw lichaam signalen afgeeft. In deze verbinding kan er meer rust en ontspanning ontstaan. Een zeer welkom gevoel als je hard aan het werk bent met de emoties van verlies en rouw. Met dit bewustzijn ben je beter in staat, om in moeilijke tijden en heftige emoties, voor jezelf te zorgen.

Iedereen die bij de retraite aanwezig is heeft haar eigen verhaal waar ruimte en bedding voor is. Door andere getuigen te laten zijn van jouw emoties ontstaat er verbinding. We luisteren naar elkaar  zonder oordeel en door het delen zal er herkenning en erkenning zijn op deze bijzondere dag. Je bent zo welkom met alles wat er is!

Ervaring eerste dagretraite liefdevol rouwen 13 mei 2023
De eerste dagretraite liefdevol rouwen is voor ons als spaceholders boven verwachting verlopen. De veilige bedding die we wilde creëren was voelbaar voor de deelnemers. Meerdere deelnemers hebben gedeeld dat ze de reis van hun hoofd naar het hart hebben kunnen ervaren. En dat ze zich gedragen voelde in de groep vrouwen en het energieveld wat zo magisch ontstond. Het werd als helend ervaren dat alle emoties er op dat moment mochten zijn.’ 

Ervaringen van deelnemers:
Wat een mooie en helende ervaring was dat! En wat fijn dat we met een klein groepje vrouwen in alle intimiteit met elkaar onze gevoelens van rouw konden delen. Het voelde alsof ik gedragen werd en het was zo helend dat alle verdriet en tranen er gewoon mochten zijn”.

“Denise en jij zijn zulke mooie mensen, zo integer, invoelend en zacht. Ik voelde me bij jullie direct op mijn gemak en veilig. Wat jij op je website over rouw schrijft, is voor mij zo herkenbaar: de behoefte aan nabijheid, veiligheid, horen en gehoord worden en delen van gevoelens. Dat is wat ik tijdens jullie retraite volop heb mogen ervaren. Nogmaals heel veel dank daarvoor!”

“Perhaps the butterfly is proof that you can go through great darkness yet become something beautiful”
– onbekend-

Aanmelden & praktische zaken
De dag retraite Liefdevol rouwen vindt plaats op zaterdag 23 maart 2024. De dag start om 10.15 met een inloop vanaf 10:00, omstreeks 16:15 ronden we de dag gezamenlijk af. Jouw investering in jezelf door deel te nemen aan onze mooie retraite is € 125,- voor de hele dag, inclusief vegetarische/vegan lunch, koffie/thee en wat lekkers.

  • Er kunnen maximaal 8 vrouwen deelnemen 
  • Na aanmelding en betaling ben je verzekerd van een plek. Je ontvangt voor aanvang van de dagretraite aanvullende informatie via de e-mail
  • Om deel te nemen aan deze dag heb je geen ervaring nodig in mediteren en lichaamsgerichte oefeningen. Het is zodanig afgestemd dat iedereen hieraan mee kan doen, ervaren en onervaren
  • Het advies is om lekker zittende kleding aan te trekken. In de ruimte worden er geen schoenen gedragen dus neem warme sokken mee en eventueel een warme omslagdoek of deken
  • De gehele dag is er toegang tot biologische thee, koffie en gezonde lekkernijen
  • In de middag is er een compleet verzorgde biologisch en veganistische lunch zodat we goed en liefdevol gevoed worden op alle fronten

De locatie
De dagretraite zal plaatsvinden in de sfeervolle yurt van Ikigai Yoga in Helmond. De yurt wordt omringd door een prachtige tuin waardoor het een uiterst geschikte plek is voor de liefdevolle dag retraite.

Wie is Denise?
Met Sacred Care richt Denise zich op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen. Selfcare waarvoor je jouw cocon niet hoeft te verlaten. Het vrouwenlichaam eren en stilstaan bij alles wat vrouwen in onze moderne maatschappij ondernemen en overwinnen. Denise beheerst verschillende massagetechnieken en werkt vanuit intuïtie, verzorgd yoni stomen en bengkungbelly binding. Ze onderscheid zich met haar concept door een totaalbeleving aan te bieden die alle zintuigen prikkelt. 
www.sacredcare.nl

Wie is Reni?
In haar praktijk Lief je rouw biedt Reni rouw-, verlies- en levensbegeleiding aan voor mensen die te maken hebben met rouw of een ingrijpende verandering in hun leven. Naast individuele begeleiding biedt ze tevens creatieve workhops en rouwcirkels aan. Haar blik is systemisch waarin ze kijkt naar het groter geheel. Rouw in het hier en nu raakt altijd verlies uit het verleden. 

Wat anderen zeggen over de dagretraite

Liefdevol rouwen editie 9 september 2023

“Ook ik kijk met een warm hart en met dankbaarheid terug op de dagretraite van 9 september. Het was wederom een helende en liefdevolle dag met een fijne, zachte energie. Denise en jij zorgden voor de juiste veilige bedding waarin ieder van ons zich durfde openstellen voor wat zich op het moment aandiende. Wat een lieve, zachte en unieke vrouwen zijn jullie toch! En wat vullen jullie elkaar mooi aan!

Dankbaar ben ik ook voor het prachtige boekje van handgeschept papier dat met veel aandacht en toewijding door jou is gemaakt. Een uniek kadootje dat ik nog lang zal koesteren en dat bij mij thuis een bijzonder plekje heeft gekregen.

Ontzettend fijn dat jullie er die dag helemaal voor ons waren, dat we ons (met onze rouw) zo welkom wisten en dat jullie met zoveel liefde en overgave voor ons hebben gezorgd! Dank jullie wel voor deze prachtige en onvergetelijke septemberdag!
Met een groet uit het hart”

Liefdevol rouwen editie 13 mei 2023

“Het is alweer meer dan een week geleden dat ik de dagretraite ‘Lief je Rouw’ met jou en Denise heb mogen meemaken. Wat een mooie en helende ervaring was dat! En wat fijn dat we met een klein groepje vrouwen in alle intimiteit met elkaar onze gevoelens van rouw konden delen. Het voelde alsof ik gedragen werd en het was zo helend dat alle verdriet en tranen er gewoon mochten zijn. Denise en jij zijn zulke mooie mensen, zo integer, invoelend en zacht. Ik voelde me bij jullie direct op mijn gemak en veilig. Wat jij op je website over rouw schrijft, is voor mij zo herkenbaar: de behoefte aan nabijheid, veiligheid, horen en gehoord worden en delen van gevoelens. Dat is wat ik tijdens jullie retraite volop heb mogen ervaren. Nogmaals heel veel dank dank!

Liefdevol rouwen editie 13 mei 2023

“Wat een geschenk was deze dag. Het begon al bij binnenkomst: Ik werd met echte aandacht en warmte ontvangen in een prachtig aangeklede ruimte en mocht een eigen plekje rondom het altaar zoeken dat met veel zorg was voorbereid, waardoor ik me gelijk heel welkom voelde. Jullie voelden als een heel stevig team met een grote draagkracht, wat het heel veilig voor mij maakte. Reni, jij bent zo kundig in wat je doet, in hoe zorgvuldig je de groep begeleidt en aanvoelt wat er nodig is. Je doorleefde kennis over rouw was voor mij heel helpend om mijn emoties een plek te kunnen geven, want wat kwam er veel los, bij ons allemaal. Het was heel helend om dit te kunnen delen met een groep vrouwen die dit kent en me er niet zo alleen mee te voelen. Ik voelde me echt gedragen. Ook door jou Denise, in de warmte en zorg die je gaf voor ons lijf en hoe afgestemd en ervaren je hierin bent. Ik wist niet hoe erg ik die liefdevolle zorg voor mijn lichaam nodig had. Dank jullie wel, lieve vrouwen. Het was ontzettend helend en verbindend. Na deze retraite heb ik eindelijk de stap durven nemen om het beeldje dat ik had meegenomen te vullen met mijn moeders as en haar en haar overlijden letterlijk een plek te geven, wat me in mijn eentje niet lukte.”

× Hoe kan ik je helpen?